Skip to content

Екстракция на
мъдреци

Мъдреците са последните зъби, които се появяват в човешкото съзъбие. Обикновено те пробиват между 16-годишна възраст и 21-годишна възраст, но също така могат да се появят по-късно. Има случаи,в които остават в костта (ретинирани мъдреци ). Възможно е да пробият в нормална позиция,но също така и да са с наклон,в хоризонтална, дори в обърната позиция. Тези аномалии в разположението може да причинят дискомфорт, дори увреждане на зъбите в съседство. Има случаи, в които няма зародиши на мъдреци, като това е нормално – част от еволюцията на човека .

Лечение на
проблема

Чрез панорамна снимка или 3D скенер, можем да видим как са разположени Вашите мъдреци и дали е необходима тяхната екстракция.

Мъдреци-768x501

Нашето правило е, че ако мъдреците не причиняват проблем, тяхната екстракция не е необходима. Но понякога те могат да афектират повърхността на съседния зъб, причинявайки кариеси, да образуват пародонтални джобове или да създадат ортодонтски проблеми. Могат да са причина за подуване или дори абсцес, както и да повлияят на общото състояние. Тогава най-добре е да бъдат извадени.

Ваденето на мъдреците се извършва с локална анестезия от нашите орални хирурзи. Може да се извърши и с IV седация. Ако мъдреците са поникнали, не е необходима операция. Хирургът ги луксира с инструмент, наречен лост, и ги издърпва с клещ за мъдреци.

Ако мъдреците са разположени дълбоко в челюстта, се отваря ламбо- изрязва се част от венеца, така че да се разкрие мъдрецът, като след това се отстранява. Може да се наложи мъдрецът да се среже, за да излезе по-лесно и раната да е по-малка. Предписват се обезболяващи и според преценка на лекаря – антибиотик. На следващия ден пациентът идва за контролен преглед. Конците обикновено се премахват от 7 до 10 дни след екстракцията.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com