Skip to content

Избелване

Много от Вас най-вероятно са чували, че избелването на зъбите може да навреди на емайла. Това не е вярно – можете да навредите на емайла си чрез неодобрени от дентален лекар методи, например, с помощта на сода и лимон. Така че, оставете избелването в ръцете на опитни дентални специалисти – това е безвредна процедура, когато е контролирана от нас!

Външният слой на зъба се нарича емайл. Естественият цвят на зъба се получава чрез абсорбирането и дифузията на светлината от емайла, заедно с цвета на долния зъбен слой дентин. Дебелината и гладкостта на емайла са генетично определени. Ако емайлът е по-тънък, цветът на дентина е по-определящ за цялостния цвят на зъба. Всеки ден, върху емайла се образува тънък слой- пеликула. Този тънък слой, заедно с порите в емайла, задържа различни оцветители.

Лечение на
проблема

Избелването може да бъде няколко вида – избелване в денталния кабинет или домашно, външно и вътрешно. Активният агент на избелващите гелове е карбамиден или водороден пероксид. Те премахват петната от емайловите пори.

Избелване

Избелване у дома – денталният лекар определя първоначалния нюанс на зъбите и след това взима отпечатък от горната и долната зъбна дъга. След това зъботехниците ни правят прозрачна шина, отлята по зъбите. Пациентът получава шината заедно с избелващия агент. Той има по-ниска концентрация на карбамиден/хидроген пероксид. Избелващият гел се нанася в шината и тя се носи за определен период от време. Максималният ефект се постига за 2-3 седмици. Възможно е да се появи чувствителност в зъбите – при прекратяване на използването на избелващия агент, тя изчезва до 1-2 дни. Процедурата може да се повтори след няколко месеца.

Избелване в зъболекарския кабинет – по-силен избелващ агент се прилага върху зъбите след първоначална защита на венците с гингивална бариера. Избелващият гел се активира от светлина. Процедурата може да се извърши няколко пъти докато се постигне необходимия ефект.

Вътрешното избелване се извършва отново в стоматологичния кабинет, на зъби с лекувани коренови канали. Някои стари материали за пълнене на коренови канали могат да дадат на зъба различен цвят. Чрез вътрешно избелване първоначалният цвят на зъба се възстановява.

Понякога промените в цвета са резултат на прием на някои лекарства или генетични заболявания на зъбните структури и не могат да бъдат решени само чрез избелване.
Тогава фасетите или в някои случаи – корони, са дългосрочно решение.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com