Skip to content

Мостове

Няма по-хубаво нещо от естествените зъби – затова в The Top правим всичко възможно да спасим дори и най-безнадеждните зъби без екстракция. Но понякога дори и с неимоверни усилия, има зъби, които не могат да останат в устата.

С възрастта и различни усложнения, някои хора могат да загубят един или няколко зъба. Засяга се естетиката и комфорта на пациента. Функцията за дъвчене е нарушена, съответно и темпоро-мандибуларната става търпи неприятни промени.

След екстракция е важно пациентът да потърси дентална помощ възможно най-скоро. Факт е, че зъбите се движат – например, когато се извади зъб, съседните зъби и антагонистите (зъбите на противоположната челюст) започват да се движат в посоката на липсващия зъб.

решение на проблема

Изваденият зъб може да бъде възстановен по няколко начина – един от тях е мостова конструкция. Има няколко вида мостове – конвенционален мост, Мериленд мост, мостове над зъбни импланти, мост с висящо тяло и т.н. Те могат да бъдат изработени и от различни материали – цирконий, метало-керамика, метал, злато и др.

Мостове-1024x680

Конвенционалният мост се състои от корони, циментирани на съседните на дефекта
зъби (мостоносители). Липсващият зъб е заместен с корона (мостово тяло). Важно е съседните на дефекта зъби (мостоносителите) да бъдат в добро състояние, за да могат да поемат натоварването и на мостовото тяло. В нашата клиника използваме високо естетични материали – керамика и метало-керамика в зависимост от случая. Те възвръщат функцията и естетиката и мостът е неразличим от естестевните зъби.

Мостовете Мериленд и мостовете с висящо тяло могат да се използват само в някои случаи. Мериленд мостът се състои от коронка, възстановяваща липсващия зъб – мостово тяло и частични коронки, които се циментират за съседните зъби. При мостът с висящо тяло мостоносителите/мостоносителят са само от едната страна на дефекта. Нашите протезисти, след внимателен анализ, ще преценят коя е най-подходящата опция за възстановяне на липсващия зъб/зъби във Вашия конкретен случай.

Какво да очаквате по време на процедурата? Обикновено са необходими няколко посещения, за да бъде завършен и циментиран зъбният мост. При първото посещение съседните на дефекта зъби се изпиляват за корони.
Отпечатък може да се вземе същия ден – с конвенционални отпечатъчни материали или
дигитално сканиране. Изработва се временен мост. Необходими са няколко проби, за да може мостът да бъде съвършена част от усмивката Ви.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com