Skip to content

Пародонтално
Лечение

Пародонтитът или заболяването на венците е широко разпространено и засяга около 20-50% от световното население. То е една от основните причини за загуба на зъби.

Профилактиката и ранното му лечение са изключително важни. Причините за развитие на заболяване на венците са: пренебрегване на оралната хигиена и профилактиката на зъбите, тригерни здравословни състояния – диабет, ХИВ, автоимунни заболявания, генетика, тютюнопушене, хормони и приема на определени медикаменти.

Лечение на
проблема

Пародонтитът е възпаление на пародонта- това са тъканите, които поддържат зъба в костта. Те включват гингивата, алвеоларната кост, външния слой на корена на зъба-цимента и пародонтални връзки – това е съединителна тъкан, която свързва костта с външния слой на корена на зъба.

35

Първият етап на пародонталното заболяване е възпалението на венците поради недобра орална хигиена, натрупване на плака, наличие на ретентивни фактори (стари пломби, мостове, корони, струпани зъби и др.), нередовни стоматологични посещения и някои общи заболявания. Този етап е известен като гингивит – венците кървят лесно, те са подути, с променен цвят – от тъмно розово до червено, с болка и лош дъх.

Нашите пародонтални специалисти могат да диагностицират заболяването на венците, етапа до който е достигнало и да започнат лечението му. Важно е при всяко едно пародонтално заболяване да се премахнат всички фактори, които задържат плака. Трябва да се извършва почистване на зъбния камък с ултразвук и полиране. Това ще направи венците розови и здрави отново. Процедурата трябва да се повтаря на всеки шест месеца.

Когато гингивитът остане нелекуван, инфекцията започва да засяга всички структури на пародонта, а също така обхваща съединителната тъкан и костта. Тяхната резорбция започва и се образуват пародонтални джобове. Те не могат да бъдат почиствани от пациента, така че все повече се задълбочават в резултат на действието на
бактериите в тях. В по-късните етапи зъбите стават подвижни. Процесът може да стане толкова тежък, че да се образуват абсцеси, гнойна колекция и дори да се афектира общото здравно състояние. Нашите специалисти могат да се погрижат за това. Ще Ви научим как да поддържате добра устна хигиена, ще направим дълбоко почистване на бактериите и зъбния камък, събрани в дълбоките парадонтални джобове. Процедурата трябва да се повтаря, докато процесът се прекрати. В тази област на денталната медицина е важно сътрудничеството между пациент и дентален лекар. Понякога, когато заболяването е в напреднал стадий и джобовете са достигнали определена дълбочина, може да се наложи неинвазивна операция за почистване на всички бактерии и заразени тъкани. При някои видове джобове може да се извърши костна аугментация. При рецесии, проблемът може да се реши с гингивална присадка.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com