Skip to content

Пломби / обтурации

Лечението на зъбния кариес е една от най-честите стоматологични процедури. В Дентална клиника The Тop сме уверени, че всеки детайл от процедурата се извършва по най-добрия възможен начин.

Обикновено, след като зъбните повърхности се почистят от кариозната тъкан, някои от стените на зъба липсват. Те трябва да бъдат възстановени. Има няколко начина, по които това може да бъде направено – с композитен материал, засилени композитни или керамични пломби (индиректни възстановявания, частични корони), в зависимост от количеството и разположението на зъбната структура, която липсва.

В повечето случаи зъбът може да се възстанови с обикновен композитен материал – фотополимер. Днес вече не използваме материали като амалгама или химиополимер. В нашата клиника използваме последно поколение фотополимери с високи естетични и механични качества. Разполагаме с различни материали, създадени да пресъздават свойствата на дентина и емайла. Това е особено полезно, когато се възстановяват предни зъби.

Лечение на проблема

В нашата клиника правим всяка една пломба с помощта на kофердам. Това е платно, коeто позволява само един зъб или няколко зъба да бъдат изолирани от слюнката и бактериите в човешката уста. 

AdobeStock_173561645-1024x684

По този начин работното поле е сухо, което се изисква при работата с композитни материални и пломбата издържа изключително добре във времето. Ние пресъздаваме естествената анатомия и функцията на зъба.

Някои хора могат да си кажат “Защо ми е нужна красива анатомия на кътник, която никой не може да види?”. Истината е, че това може да предотврати много проблеми в дългосрочен план и дава възможност за по-добра дъвкателна функция. Обикновено животът на една обтурация е около 10 години, но трябва да се полират на около 1 година.

В някои случаи, след премахване на стара амалгамна пломба или когато кариесът се е развил на много голяма повърхност, обикновената пломба вече не е решение, тъй като може да се счупи с течение на времето. Тогава поставяме така наречените частични корони или индиректни възстановявания. Те могат да бъдат направени от засилени композитни или керамични материали, в зависимост от клиничния случай. 

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com