Skip to content

Рецесии

Повече за проблема

Рецесията е често срещан пародонтален проблем. Зъбът има две основни части – корона и корен (или няколко корена). Те са разделени от емайло-циментовата граница. Обикновено, венецът покрива корена и малка част от короната на зъба- 1-2 мм. В някои случаи обаче гингивата се отдръпва надолу и част от корена остава открит. Освен че това не е естетично, оголеният корен е по-чувствителен. Може да се усеща болка при прием на топли или студени напитки, или почистване с четка за зъби.

От какво се причинява?

Причините за рецесия на венците са различни – прекалено силен натиск при миене, пародонтит, следствие на ортодонстко лечение, бруксизъм (скърцане със зъби през ноща), недобре направени възстановявания и т.н.

Диагностика

Лечението обикновено зависи от причината за отдръпване на венците. Ако проблемът е пародонтален, процесът може да бъде забавен или дори спрян чрез редовни посещения при нашите пародонтални специалисти. Те ще диагностицират и лекуват заболяването.

ИЗБЕРЕТЕ Професионално решение

Какво е
Решението?

За щастие, в днешно време леки и неинвазивни хирургични манипулации позволяват покриването на тези дефекти. Процедурата зависи от количеството на загубена гингива – нарича се мекотъканна аугментация или гингивална присадка. Присадката може да бъде различни видове. Обикновено се взима от областта на небцето, но може да се използва и изкуствен материал. След хирургичната процедура, пациентът е способен да се прибере веднага. Периодът на възстановяване обикновено протича леко и безболезнено – пълното оздравяване се очаква до 8 месеца. Тази процедура значително подобрява естетиката и възвръща гингивалната тъкан в предишната й позиция.
След края на процедурата ще бъдете обучени да поддържате правилна устна хигиена и ще Ви бъде направено ултразвуково почистване.

 

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com