Skip to content

Силанти

През живота си хората преминават през няколко вида съзъбие – временно, смесено и постоянно. Временните или млечни зъби започват да поникват на възраст около 6 месеца. Обикновено всички са се появили в устата до 3-годишна възраст. От 3 до 6 години децата са в период на стабилно временно съзъбие. На възраст от 6 години, постоянните зъби започват да поникват и съзъбието става смесено.

Лечение на проблема

Когато постоянните зъби започват да се появяват в устата, те все още не са толкова добре минерализирани, колкото тези на възрастните. Процесът на пълна минерализация отнема около 2 години след поникването им. Това време е рисково за развитие на кариес. Трябва да се правят редовни дентални прегледи.

M49A2206-1024x683

Обикновено родителите не забелязват първите кътници – шестите зъби, които поникват в устата на детето, тъй като са разположени в края на зъбната дъга. За децата е трудно да ги почистват правилно. Заедно с по-ниската си минерализация и задържането на повече плака, рискът от развитие на кариес се увеличава драстично.

Когато постоянните кътници поникнат, силанизацията може да предотврати или намали риска от образуването на кариес. Фисурите са вдлъбнатините на зъбите – там е типично място за задържането на храна и развитието на кариес. Силантът е течен материал, който се поставя във вдлъбнатините и се втвърдява с помощта на ултравиолетова светлина. По този начин се създава гладка повърхност, по-лесна за почистване и задържаща по-малко храна и плака. Процедурата е напълно безболезнена. Доказано е, че силантите редуцират риска от развитие на кариес с 80%. Продължителността на живота им е 5-10 години.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com