Skip to content

Липсващи зъби

Повече за проблема

В световен мащаб 50% от населението се бори с проблема на липсващите зъби. Те засягат не само естетиката, но и функцията. Могат да афектират дори лицевите черти – напредналата зъбна загуба придава на лицето старчески вид. Този проблем може да влоши качеството на живот и самочувствието.

ОТ КАКВО СЕ ПРИЧИНЯВА?

Загубата на зъб може да се причини вследствие на кариес и неговите усложнения, при травма и фрактура, при пародонтално компрометирани пациенти. В нашата клиника се опитваме да спасим всеки зъб, но понякога усложненията са толкова необратими, че екстракцията е единствената опция.

ДИАГНОСТИКА

След загубата на зъб е много важно пациентите да потърсят незабавна дентална помощ и да се предприеме адекватно решение за възстановяване на липсващия зъб или зъби.

Ненавременната намеса може да усложни възстановянето поради загуба на кост, разместване на зъбите или промяна в захапката.

ИЗБЕРЕТЕ Професионално решение

Какво е
Решението?

Възстановяването на липсващия зъб или зъби се определя в зависимост от конкретния клиничен случай съобразено и с желанието на пациента. Най-съвременният начин за заместване на липсващ зъб е чрез зъбен имплант. Имплантът може да бъде поставен веднага след изваждането на зъба или след известно време, необходимо за зарастване на костта, в зависимост от клиничния случай. Той замества зъба по най-естествения начин,като има и подобна анатомия – „корен“ и корона. Не се изисква изпиляване на съседните зъби, каквото е необходимо при изработване на мостова конструкция. Освен това съседните на дефекта зъби ще бъдат предпазени от функционално претоварване, тъй като при направата на мост, съседните зъби поемат дъвкателното налягане и на изгубения зъб.

Мостовата конструкция е алтернативен вариант за заместване на липсващи зъби. Методът е приложим, когато съседните зъби имат големи пломби и/или са умъртвени. Липсващият зъб се замества с  корона, свързана със съседните зъби, които също са покрити с корони. Друг избор са адхезивните мостове. Върху фибровлакно, прикрепено към съседните на дефекта зъби, може да бъде прикрепена естествената корона на екстрахирания зъб или да бъде изградена корона от композит.

В Дентална клиника The Top работим с последно поколение апаратура, което ни позволява да възстановим естетиката и функцията на съзъбието чрез най-съвременните и минимално инвазивни методи.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com