Skip to content

Tъмни или преоцветени зъби

Повече за проблема

Тъмните или преоцветени зъби, без засягане на структурата им, са козметичен проблем. Но едно от първите неща, които виждаме в човек, е усмивката. Затова, в дентална клиника The Top смятаме, че никой не трябва да се срамува да покаже усмивката си на света.

От какво се причинява?

  • Консумация на оцветяващи храни и напитки – кафе, кола, червено вино, кетчуп и др.
  • Недостатъчна хигиена на устната кухина
  • В резултат на неспазване на добрa хигиена по време на ортодонтско лечение
  • Генетика
  • Прием на определени лекарства
  • Травма
  • Лечение на коренови канали
  • Стареене

 

Диагностика

При повърхностно оцветяване, обикновено избелване ще даде необходимия резултат. Понякога оцветяването на зъбите е заложено много дълбоко в зъбната структура и не може да бъде решено само чрез избелване. 

ИЗБЕРЕТЕ Професионално решение

 

Какво е
Решението?

Понякога обикновена процедура за избелване на зъбите ще даде необходимия резултат. Често срещано и погрешно твърдение е, че избелването вреди на емайла. Когато се контролира от зъболекар с доказани избелващи агенти, това е безопасна и сигурна процедура. Има два вида избелване на зъбите – вътрешно и външно. Външното може да се извърши в денталния кабинет или домашно. В зъболекарския кабинет, избелващата процедура се извършва с по-мощен химичен агент, със защитен гел за венците и светлинна активация. Домашното избелване се извършва с по-малко мощен агент, поставен в предварително отлята шина. Вътрешно избелване се прави в денталния кабинет, на преоцветени зъби в резултат на ендодонтско лечение и използвани оцветяващи материали за запълване на коренови канали. 

Понякога оцветяването на зъбите е заложено много по-дълбоко в зъбната структура и не може да бъде решено само чрез избелване, особено когато е резултат от някои лекарства (например тетрациклин), травма или когато зъбите са износени. Тогава порцелановите фасети са чудесна възможност, която ще промени изцяло външния Ви вид. В днешно време фасетите не изискват почти никакво изпиляване на зъбите – отнема се малка част от емайла, а в някои случаи не е необходимо изпиляване изобщо.
Ние планираме всяко лечение с фасети чрез софтуер, който създава форма и размери на зъбите, каквито биха подхождали на лицето Ви – Smile design. След това пациентът има възможността да види и на живо как би изглеждал преди каквото и да е изпиляване.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com