Skip to content

Мъдреци

От какво се причинява?

Болката може да бъде вследствие на много причини – кариес, пулпна инфекция (пулпата е „живата“ част на зъба), гингивална или костна инфекция, растящи мъдреци, пукнати или счупени зъби, проблеми с темпоро-мандибуларната става и т.н. 

Диагностика

Най-важното нещо е правилната диагностика на причината за болката. Това може да бъде постигнато с точно описание на симптоматиката, интраорален преглед, рентгенова снимка и различни клинични тестове в зависимост от вида на болката.
ИЗБЕРЕТЕ Професионално решение

 
 
 
 
 

 

Какво е
Решението?

Обикновено в Дентална клиника The Top правим всичко възможно, за да задържим зъбите в устата. Въпреки това, мъдреците могат да бъдат изключение от това правило, особено когато причиняват проблеми.
Дори преди да са поникнали Вашите мъдреци, ние можем да Ви предоставим информация за тях. След необходимата образна диагностика, ще можем да Ви кажем, дали ще поникнат и предизвикат проблеми. Обикновено те се появяват в устата между 15 и 25 години.
Когато позицията им е правилна и има място за тях, те поникват и стават функционална част от зъбната дъга. Понякога в зъбната дъга няма място за тях и те могат да причинят ортодонтски проблем, тъй като притискат съседните зъби и могат да ги разместят. Ако са насочени към съседния зъб, могат да причинят развитие на кариес или пародонтален проблем. Често са причина за пародонтални джобове, които често се възпаляват и могат да причинят болка.
Важно е да се направи консултация с дентален лекар, за да се установи състоянието на мъдреците и необходимостта от екстракция.

Адрес

София, бул. Цариградско шосе 96

Елипс център ет. 11

Телефон

+359 87 706 7777

Е-майл

wecare@thetopdental.com