Мостове

Няма по-хубаво нещо от естествените зъби – затова в The Top правим всичко възможно да спасим дори и най-безнадеждните зъби без екстракция. Но понякога дори и с неимоверни усилия, има зъби, които не могат да останат в устата.

С възрастта и различни усложнения, някои хора могат да загубят един или няколко зъба. Засяга се естетиката и комфорта на пациента. Функцията за дъвчене е нарушена, съответно и темпоро-мандибуларната става търпи неприятни промени.

След екстракция е важно пациентът да потърси дентална помощ възможно най-скоро. Факт е, че зъбите се движат – например, когато се извади зъб, съседните зъби и антагонистите (зъбите на противоположната челюст) започват да се движат в посоката на липсващия зъб.

решение на проблема

Изваденият зъб може да бъде възстановен по няколко начина – един от тях е мостова конструкция. Има няколко вида мостове – конвенционален мост, Мериленд мост, мостове над зъбни импланти, мост с висящо тяло и т.н. Те могат да бъдат изработени и от различни материали – цирконий, метало-керамика, метал, злато и др.

Конвенционалният мост се състои от корони, циментирани на съседните на дефекта
зъби (мостоносители). Липсващият зъб е заместен с корона (мостово тяло). Важно е съседните на дефекта зъби (мостоносителите) да бъдат в добро състояние, за да могат да поемат натоварването и на мостовото тяло. В нашата клиника използваме високо естетични материали – керамика и метало-керамика в зависимост от случая. Те възвръщат функцията и естетиката и мостът е неразличим от естестевните зъби.

Мостовете Мериленд и мостовете с висящо тяло могат да се използват само в някои случаи. Мериленд мостът се състои от коронка, възстановяваща липсващия зъб – мостово тяло и частични коронки, които се циментират за съседните зъби. При мостът с висящо тяло мостоносителите/мостоносителят са само от едната страна на дефекта. Нашите протезисти, след внимателен анализ, ще преценят коя е най-подходящата опция за възстановяне на липсващия зъб/зъби във Вашия конкретен случай.

Какво да очаквате по време на процедурата? Обикновено са необходими няколко посещения, за да бъде завършен и циментиран зъбният мост. При първото посещение съседните на дефекта зъби се изпиляват за корони.
Отпечатък може да се вземе същия ден – с конвенционални отпечатъчни материали или
дигитално сканиране. Изработва се временен мост. Необходими са няколко проби, за да може мостът да бъде съвършена част от усмивката Ви.

Scroll to Top